Terug naar Tijdsbeeld       Terug naar Jan Rotgers  
 
T i j d s b e e l d
(Klik op foto voor vergroting)
 
Het leven in de 18e eeuw  
 
Pruikentijd
De achttiende eeuw was niet een eeuw van grote vooruitgang. Eerder van stilstand en teren op verworvenheden uit de Gouden Eeuw. Op geen enkel gebied was ons land meer toonaangevend. Men aapte eerder na.
De Franse mode was in. Rijkaards en arbeiders, mannen, vrouwen en kinderen lieten zich het hoofd kaal scheren en zetten er een pruik op, liefst wit bepoederd. Men heeft zijn kerkpruik, visitepruik, straatpruik, huispruik, enz. De dames zijn net modepoppen. Haar kapsel worden met ijzerdraad in allerlei vormen gebracht: schepen, torentjes, tuintjes, vogels, honden, enz.  
 
 
Prins Willem IV, de Friese stadhouder
Willem Karel Hendrik Friso was de stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe.
Toen in 1747 de Fransen ons land binnenvielen en achter elkaar veroverden, riep het volk weer om Oranje en werd de Friese stadhouder aangesteld als stadhouder van alle gewesten. Hij wist geen krachtige, vernieuwende maatregelen te bedenken en kreeg het zwaar te verduren, b.v. door het pachtersoproer. Pachters inden de belastingen en verrijkten zich ermee. Het begon in Friesland en Groningen en sloeg over naar het hele land. Doodmoe en afgemat stierf Willem IV al in 1751, nog maar 40 jaar oud, en liet een driejarig zoontje na, die het stadhouderschap erfde.

Heeft het nieuws van deze gebeurtenissen ook Westerwolde bereikt ?

 
 

Muziek: "A Tale of Distant Land" van Schumann